· 

Agents Detergents! el perill dels "sodium"

T'imagines una banyera, i tu, submergit dins envoltat d'una escuma amb una olor espectacular (de les olors en parlarem un altre dia)? O mentre et dutxes, et poses el xampú i escuma, escuma, escuma! I quan et rentes les dents? Escuma! I volem escuma, escuma, més escuma!

I és que neteja tant l'escuma!!! Sí???? 

 

Per aconseguir aquesta preuada i sobrevalorada escuma s'utilitzen els "sodiums", però no són tan bonics com semblen. Els repassem!

 

Tot i que l'origen és natural (l'oli de coco), per aconseguir-los passen per un procés de "surfactació"  que converteix  l'oli de coco en SODIUM COCO SULFATE. Aquest primer derivat és el més suau, menys irritant i menys escumós. A partir d'aquest s'obtenen els dos sodium més famosos:

 

El SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) genera molta escuma, però està en desús ja que és molt abrasiu per a pells i ulls, i irritant per a pell i mucoses . Amb una concentració de només el 0,1% pot provocar canvis en la superfície de la pell.

Dada important: en cremes la concentració és del 0,15% i en xampús... del 25%!

 

El SODIUM LAURETH SULFATE (SLES) és menys abrasiu que l'SLS, més compatible amb la pell i molt humectant i emulsionant. Així que encara que sigui abrasiu ho és molt menys; cap problema oi? Doncs no, el que passa és que per produir-lo  passa per una "etoxilació de l'alcohol lauric", i això deixa traces d'oxid d'etilé i 1,4 dioxane, que són cancerígens.

 

Així que tenim uns "sodiums" que s'utilitzen com a detergents, que són molt irritants, s'absorbeixen i s'emmagatzemen en els teixits del cor, el fetge, els pulmons, els ulls i fins i tot al cervell.

També se sap que afecten al sistema immunitari, que interactuen amb els altres ingredients del cosmètic afavorint l'aparició de càncer i en quantitats suficients pot modificar el material genètic contingut en les cèl·lules (en els laboratoris s'utilitza per induir mutacions en bacteris).

 

En animals causa causa problemes de pigmentació a la pell, corroeix els fol·licles pilosos i causa i retarda el creixement del pèl.

 

I molt important segons el meu punt de vista: ara imagina la quantitat de gent que utilitza diàriament tots els productes que contenen algun d'aquests sodiums; doncs ara imagina tot el que se'n va pels desaigües... 

 

Com els podem trobar escrits a les etiquetes?

Ammonium Lauryl Sulfate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Sodium Myreth Sulfate.

 

Pensem que els productes infantils estan plens d'aquests ingredients, i que com a infants que són tenen la pell molt més fina i permeable i estan en procés de creixement, amb tot el que suposa.

 

Res millor, doncs, que utilitzar productes naturals, que no ens provoquin problemes de pell (la quantitat de pells atòpiques que es curen al deixar els productes abrasius és espectacular!), i amb la tranquil·litat que cuidem al medi ambient!

 

Fonts d'informació: Asociación Española de Cosmetólogos y Cosmiatras (www.cosmetologos.es), EWG: organització sense ànim de lucre i no partidista de dedicada a protegir la salut humana i el medi ambient (http://www.ewg.org).

        

 

Escribir comentario

Comentarios: 0