· 

Els perills de les pastes de dents

Una bona higiene bucal

És un producte que utilitzem diàriament, i a més a més, l'utilitzem més d'una vegada al dia.
Sabem de la gran importància d'una bona higiene bucal, però hem de saber que igual d'important és amb què ens rentem les dents.
Un estudi dels Estats Units recull el perill dels tòxics presents en les pastes dentals:(https://www.cornucopia.org/wp-content/uploads/2016/08/Toothpaste_Report_exec-summary.pdf). Tot i que la llei europea és més restrictiva que la d'EEUU respecte als químics, aquí també en trobem molts a les pastes de dents convencionals.
I és que hi ha unes paraules que sempre hauriem de tenir presents:
- Vigila: no t'ho empassis, glopeja, i escup.

 

Tot i això, encara que no ens empassem la pasta de dents, a través de la mucosa oral el cos pot arribar a absorbir gran part de les substàncies que componen el dentifrici.

 

Fem un petit repàs del tòxics més freqüents que ens trobem a les pastes de dents:
Triclosán 
És un producte químic antibacterià utilitzat en sabons i altres productes de cura personal, com sabons, desodorants, locutoris bucals i pastes de dents; així com en roba de llit, carpetes, joguines i bosses de deixalles.
- dificulta les contraccions musculars a nivell cel·lular, retarda la natació en els peixos i redueix la força muscular en ratolins.
 -és detectable en les vies fluvials, i en organismes aquàtics (des de les algues als dofins) així com en l'orina humana, la sang, i la llet materna.
 - altera la contractilitat dels músculs cardíacs i esquelètics en animals vius: els ratolins utilitzats en un estudi van mostrar una reducció, de fins a un 25%, en les mesures cardíaques a 20 minuts d'exposició a la substància química.
 - interrupció de l'activitat de l'hormona reproductiva.

 

..................
Lauril Sulfat de Sodi (SLS), Lauret Sulfat de Sodi (SLES) 
És un producte que es troba bàsicament a tots els productes d'higiene comuns, ja que és el responsable de fer l'espuma. Tot i que el seu origen és natural, el seu procés de fabricació el torna summament dubtós.
Bàsicament el seu problema és l'alt grau d'irratibilitat que provoca, tot i que també s'han mostrat relacions amb:
  • Irritació de la pell i ulls
  • Toxicitat dels òrgans
  • Toxicitat del desenvolupament i reproductiva
  • Neurotoxicitat, interrupció endócrina, ecotoxicologia i canvis bioquímics o cel·lulars
  • Possibles mutacions i càncer
La major controvèrsia és que tot i que se li atorga un risc moderat, el estudis no tenen en compte l'acumulació deguda a les infinitats de productes que utilitzem al llarg del dia.
..................
Microperles (Polyethylene)
Les microesferes són petites peces de plàstic emprades en una varietat de productes per a la llar, incloent cosmètics o detergents, per afegir funció exfoliant o per donar color i textura. Poden estar fabricades en diferents tipus de plàstic com polietilè (PE), polipropilè (PP) o poliestirè (PET). La seva mida tan reduïda (inferiors a 5mm) fa que no quedin atrapades pels filtres de les depuradores i arriben directament al mar.
Es calcula que cada any, només a Europa, arriben al medi marí 8.627 tones de plàstic (equivalent al pes de la Torre Eiffel) procedents de les microesferes en els cosmètics.
 
El gran problema és que s'estan incorporant a la cadena alimentària. A més, aquests plàstics tenen la capacitat d'atràure substàncies químiques i de alliberar-les, el que els converteix en una potencial bomba tòxica.
  ..................
Saboritzants i Colorants Artificials
Hem de tenir en compte que els colors de les pastes de dents no són naturals, aquests colors provenen de derivats del petroli. Amb el sabors passa exactament igual.
Tots aquests ingredients estan en dubte i són el tema de nombrosos estudis per els diversos efectes que ocasionen. Entre d'altres, provoquen al·lèrgies, problemes d'atenció en nens i molts són carcinògens.

..................

Fluorur / Fluor
Aquest és el punt que provoca més discussions. 
Sobretot, i en primer lloc, hem de tenir clar que les càries no són culpa d'una falta de fluor, sinó la causa d'una mala alimentació, poca o errònia higiene dental, problema de ph de la saliva...
En aquest article web: https://soycomocomo.es/reportajes/pasta-de-dientes-con-fluor-no-gracias-2 està molt ben explicat, i té enllaç directe a diferents webs on s'explica perfectament tots els dubtes al respecte.
..................
Carragenina
És una substància que s'extreu de les algues, i és la que fa que tingui aquesta textura pastosa. Es considerava inofensiu, però cada cop hi ha més estudis en animals que han demostrat úlceres, debilitat del sistema immunitari, i fins i tot càncer.
També és de gran importància tenir en compte que s'utilitza en molts productes làctics i càrnics.
..................
Parabens
D'aquests ja no en queda cap dubte de la seva funció com a disruptors endocrins. Tot i així continuen presents en multitud de productes cosmètics. Els podeu trobar amb diversos noms, com: Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben.
..................
I ara?
Arribats fins aquí potser us pregunteu: i doncs, amb què em rento les dents? Al mercat hi ha múltiples dentrificis totalment efectius i respectuosos amb el medi ambient. També podem optar per fer-los nosaltres, hi ha moltes receptes per internet. En el meu cas, recomano fermament l'oli dental de Ringana. Deixant a banda el meu vincle amb la marca, a casa portem tres anys utilitzant-lo i puc corroborar que tenim les dents més sanes que mai!!!
Si el voleu comprar,  aquí teniu l'enllaç web: http://www.ringana.com/1056624
I si voleu saber-ne més de l'oli dental, feu clic!

Escribir comentario

Comentarios: 0